Groen kan het dak op!

AfdrukkenE-mail

Gepubliceerd op zondag 09 januari 2011 16:41 Geschreven door Joomla! Hits: 5228

Categorie: Bachelor projecten

Hoe de binnenstad van Groningen een groene toplocatie kan worden met groene gevels en daken

Het klimaat in Nederland verandert. Het wordt warmer en er zullen meer weersextremen zoals hevige regenbuien voorkomen. In steden levert die klimaatverandering onder andere meer hittegolven en wateroverlast op. Volgens een schatting van het CBS leidt in Nederland elke graad die de temperatuur boven het langjarige gemiddelde ligt tot 30 extra sterfgevallen per week.

Het is belangrijk steden voor te bereiden en aan te passen op ons veranderende klimaat. Planten en bomen kunnen in deze klimaatadaptatie een grote rol spelen, maar gewone parken en bossen vragen veel ruimte. Gemakkelijker en misschien ook wel mooier is het om de lucht in te gaan, zoals verschillende internationale voorbeelden laten zien. Alleen al in de binnenstad van Groningen lijkt minimaal 38.000 m2 groen te realiseren op daken. Groene daken en gevels verminderen wateroverlast en verbeteren het leefklimaat in steden door aangenamere temperaturen en frissere lucht.

Groene daken en gevels stimuleren

De voordelen zijn duidelijk, maar groene daken en gevels zijn nog niet alom vertegenwoordigd in het straatbeeld. Belangrijkste redenen daarvoor zijn onbekendheid met de mogelijkheden en het feit dat de kosten vooral voor gebouweigenaars zijn, maar de baten vooral voor de stad als geheel. Voor groene daken verstrekt de gemeente Groningen momenteel een subsidie van €30 per vierkante meter, met een maximum van €1500 per project. Die huidige maximale subsidie van €1500 per project is niet logisch, omdat juist grootschaligheid leidt tot meer voordelen. In verschillende steden is gebleken dat effectief beleid om vergroening door middel van groene daken en gevels te realiseren bestaat uit een combinatie van subsidies, bouwvoorschriften en aansprekende voorbeeldprojecten.

 

Alle content op deze site is eigendom van de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen

Disclaimer

Copyright © 2023 Groene Toplocaties. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
.