Toonaangevende groene hoogbouw

AfdrukkenE-mail

Gepubliceerd op zaterdag 01 januari 2011 00:00 Geschreven door Joomla! Hits: 5210

Categorie: Bachelor projecten

Wordt dit het nieuwe Scheveningen?

De vraag naar groen in een stad in combinatie met duurzaam wonen komt steeds meer naar voren. Uit onderzoek van Vereniging van Eigen Huis in 2009 is gebleken dat mensen graag buiten de stad wonen voor de rust en het groen. Toch besloot de overheid tegelijkertijd om 40 procent van de toekomstige nieuwbouw in bestaand stedelijk gebied te realiseren.

De ruimte buiten de stad is echter niet eindeloos, daarom zullen gebouwen meer en meer de lucht in moeten om zo meer ruimte te creëren. Hoe kan de stad aantrekkelijk worden gemaakt door middel van hoogbouw, en hoe wordt deze hoogbouw aantrekkelijk voor de mens? Hoe kan deze hoogbouw samengaan met groen en duurzaam? Is toonaangevende groene hoogbouw mogelijk voor Nederland, en waar zou dit kunnen?

 

Wereldwijd ontwikkelt groene hoogbouw zich in allerlei vormen. Seoul heeft het omvangrijke project ‘towers in the park’, Singapore komt met een project voor ecologisch ontwerp in de tropen. De architectuur staat niet stil. Het buitenland kent al veel toonaangevende groene ontwerpen. Hoe zal Nederland er in de toekomst uit gaan zien als toonaangevende groene hoogbouw tot de standaard hoort?

  • Toonaangevend groen hoogbouwontwerp in Singapore en Seoul
  • Toonaangevend groene hoogbouw ook in Nederland…?
  • Scriptie Toonaangevende Groene Hoogbouw

Case: Singapore, EDITT Tower

EDITT Tower staat voor Ecological Design in the Tropics, een ecologisch ontwerp in een tropische omgeving. Het ontwerp is gericht op groen en duurzaam. Er zijn groene terrassen en er is een groene muur. De terrassen en de muur verbeteren de biodiversiteit in het gebied. Ook de volksgezondheid verbetert door het aanwezige groen. Er zijn een aantal duurzame punten. Er is het grey water system, hierbij wordt water hergebruikt en toegepast bij de irrigatie van planten en het doorspoelen van de toiletten in het gebouw.
Verder zijn er zonnepanelen aanwezig, hierdoor wordt duurzame energie opgewerkt. De zonnepanelen zullen 39,7% van het energieverbruik op zich nemen. Het ontwerp zal gebruikt worden voor zowel publiek als privaat gebruik. Hierbij kan gedacht worden aan winkels, cafés, restaurants en een expositieruimte, maar ook woningen. In het gebouw zal gebruik worden gemaakt van muren en vloeren die verplaatst of verwijderd kunnen worden. In de toekomst zal het gebouw dus ook voor andere doeleinden kunnen worden gebruikt.

Case: Seoul, Towers in the park

Het project omvat een park vol groene torens, midden in de stad met de hoogste bevolkingsdichtheid van de wereld. De torens worden onderdeel van het park en zijn als het ware het park zelf. Hierdoor leven, werken en verblijven de mensen niet alleen in een toonaangevend groen hoogbouwontwerp, maar leven zij ook nog in een aantrekkelijke natuurlijke omgeving die goed is voor de biodiversiteit in het gebied. De torens zijn van verschillende hoogtes, zo wordt er een speels effect gegeven aan het project. Het skelet van de torens is gemaakt van verschillende typen glas. Zo is er gebruik gemaakt van glas wat zonne-energie produceert. Er is ook gebruik gemaakt van ingebouwde glaspanelen die een schaduwrijk balkon creëren. Dit is handig, omdat het in de zomer in Seoul heel warm kan zijn. Bovenop het glas zit geotextiel. Geotextiel is een textiel waar flora op kan groeien. Hierdoor wordt niet alleen de impact op het milieu verlaagd, het zorgt ook voor een natuurlijk koelingssysteem voor de torens. ‘Towers in the park’ wordt gebruikt voor publieke, private en commerciële doeleinden. Hierbij kan gedacht worden aan woningen, plaatsen voor publieke activiteit, maar ook overnachtingsmogelijkheden voor mensen die voor een kort verblijf in Seoul zijn. Ook zijn er kantoren, publieke diensten en medische faciliteiten. Aan alles is gedacht.


De mogelijkheden voor Nederland…

In Nederland is zeker potentie voor toonaangevend groen ontwerp, deze wordt echter onderbenut. Uit een verkennende enquête onder ‘groene’ architecten is gebleken dat er eigenlijk geen toonaangevend groen ontwerp in Nederland is te noemen. Dit komt ook doordat groen en duurzaam nog weinig wordt toegepast in Nederland als het gaat om hoogbouw. Toonaangevende gebouwen blijven vaak nog ondergeschikt aan de geldeconomie die de kaders stellen. Geld is op dit moment belangrijker dan groen en duurzaam bouwen. Hieruit kan worden opgemaakt dat er nog veel meer uit groen ontwerp in Nederland valt te halen. Als duurzaamheid en groen voorop worden gesteld in plaats van geld, is al een grote stap gezet richting toonaangevend groen ontwerp.

De eerste locatie die mogelijk een locatie kan zijn voor toonaangevende groene hoogbouw is de binnenstad van Rotterdam. Hier is al meer hoogbouw aanwezig. Verder profileert Rotterdam zich duurzaam en past dus bij toonaangevend groen hoogbouwontwerp.

De tweede locatie die wordt gegeven is voor de kust, ter hoogte van Scheveningen. Er is hier genoeg ruimte en duurzaamheid kan hier beter tot zijn recht komen. Uit ervaring van de architect kan worden gezegd dat de combinatie van grotere dichtheden en duurzaamheid in de meeste gevallen problematisch wordt. Voorbeelden hiervan zijn windenergie met een slechte aanlanding en welstand. Zonne-energie kan ook voor problemen zorgen met de oriëntatie of de schaduwwerking. Waterstof kan problemen bezorgen bij de veiligheid en organisatie van de vervanging van de brandstofcel, etc.. Er zijn dus veel dingen die mis kunnen gaan bij groene, duurzame hoogbouw in dichtbevolkt gebied.

Een derde mogelijke locatie is in de schaduw van Den Haag en Rotterdam als een ‘new town’. Ook dit is een locatie met lagere dichtheden, waar hoogbouw goed tot zijn recht zou kunnen komen. Door de komst van een ‘new town’ wordt als het ware een stad gemaakt met toonaangevende groene hoogbouw.

Lees het rapport.

 

Alle content op deze site is eigendom van de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen

Disclaimer

Copyright © 2023 Groene Toplocaties. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
.