Hoe wordt groen gewaardeerd in nationale parken?

AfdrukkenE-mail

Gepubliceerd op zaterdag 01 januari 2011 00:00 Geschreven door Joomla! Hits: 4626

Categorie: Bachelor projecten

De waardering van grilligheid

In dit project is onderzocht welke elementen in de natuur het meest aanspreken. Het onderzoek is uitgevoerd middels foto keuze op locatie in Nationaal beek- en esdorpen landschap “De Drentsche Aa”. 

 

“Welke plaats is voor u het meest aantrekkelijk?”

Kies een van de onderstaande foto's en kijk voor vervolg op de volgende pagina.


De kans is groot dat u heeft gekozen voor de volgende foto:

Waarom?

Van 60 ondervraagden in Nationaal beek- en esdorpen landschap “De Drentsche Aa” koos 53% voor dit landschap. Wat hen aanspreekt is de diversiteit in het landschap, de grillige patronen: kronkelend water, bomen. Het natuurlijke karakter van het landschap, de rijke flora en fauna, de kans om wild te spotten. De kleinschaligheid, de nostalgische sfeer die er hangt voor sommigen. De locatie komt sterk overeen met wat in de literatuur aangeduid wordt als een landschap met het “Prospect-Refuge” principe; een plek waar je tegelijkertijd veilig bent kunt met .


“Welke elementen waardeert u het meest?”

Naast het kiezen van foto’s is via interviews de waardering in het nationaal park onderzocht. Landschappen met uitzicht op groen, zonder zicht op bebouwing, met een natuurlijk en historisch karakter; met grillige patronen van divers groen; water met een natuurlijk karakter en zowel uitzicht als beschutting.
Opmerkelijk: het onderscheid tussen natuur- en cultuurlandschap en zelfs agrarisch landschap wordt vrijwel niet gemaakt onder de ondervraagden. Minder gewaardeerde elementen zijn er nauwelijks op gebied van natuurwaarden; eerder kleine ergernissen van de medemens of op het voorzieningen niveau. Onder andere leidend tot “verparking” van het landschap.

“Welk cijfer geeft u het landschap dit Nationaal Park?”

Onder de 49 ondervraagden is het gemiddelde cijfer een 8,1 Ter vergelijking: Het gemiddelde voor het hele Nederlandse Landschap was in 2006 volgens het Planbureau voor de leefomgeving een 7,2

Kent u zelf aantrekkelijke plekken?

Markeer uw favoriete aantrekkelijke plek met groen, water of natuur op:

www.hotspotmonitor.nl

Lees het rapport

 

Alle content op deze site is eigendom van de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen

Disclaimer

Copyright © 2023 Groene Toplocaties. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
.