De waardering en functie van parken en plantsoenen

AfdrukkenE-mail

Gepubliceerd op zaterdag 01 januari 2011 00:00 Geschreven door Joomla! Hits: 4477

Categorie: Bachelor projecten

Een park en/of een tuin?

Wat is de waardering voor en de functie van parken en plantsoenen voor stadsbewoners en veranderen deze waardering en functie als men verder van het park of plantsoen woont, advice en met de aanwezigheid van een eigen tuin?

 

Case study: Noorderplantsoen

Als “case study” is het Noorderplantsoen in Groningen gekozen. Om de waardering en functie te onderzoeken zijn enquêtes afgenomen. Deze enquêtes zijn afgenomen op drie locaties. De eerste locatie bevindt zich vlakbij het Noorderplantsoen (ca. 200 meter). De tweede locatie bevindt zich ca. 850 meter van het plantsoen, in een buurt met zeer weinig groen. De derde locatie ligt in een buurt nog iets verder van het plantsoen, maar met groenvoorzieningen. De respondenten is gevraagd een aantrekkelijke plek te kiezen binnen een straal van 2 kilometer rond hun woning.

Op de bovenstaande kaart zijn de gekozen plekken te zien. De dikte van de lijn geeft aan hoe vaak een plek gekozen is.

Opvallend is dat alle respondenten op de eerste locatie het Noorderplantsoen kiezen. Op de tweede locatie kiest ook nog meer dan de helft het Noorderplantsoen, maar op de derde locatie veel minder. Hieruit blijkt dat het Noorderplantsoen vooral belangrijk is voor mensen die er dichtbij wonen, maar ook voor mensen die er verder vandaan wonen (ca. 850 meter), en geen groenvoorzieningen direct in de buurt hebben.

 

Alle content op deze site is eigendom van de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen

Disclaimer

Copyright © 2023 Groene Toplocaties. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
.