Weergaloos uitzicht

AfdrukkenE-mail

Gepubliceerd op zaterdag 01 januari 2011 00:00 Geschreven door Super User Hits: 2659

Categorie: Bachelor projecten

Wijdsheid, prostate water en stad

Een weergaloos wijds uitzicht op stad en water. Dat is in trek in hoogbouw. De laatste twee decennia is het aantal hoogbouwprojecten in Nederland enorm toegenomen. Met name de bouw van woontorens zit enorm in de lift. Zo ook in de stad Groningen.

 

Sinds het jaar 2000 zijn er in Groningen tien woontorens gebouwd. Een belangrijk selling point van woontorens is het uitzicht. Er wordt hierbij vaak een hoog, ver, wijds uitzicht geadverteerd. Het hoogteverschil binnen een toren kan echter al snel meer dan 50 meter bedragen. Is er een verschil in de waardering van het uitzicht tussen hoge en lage woningen in een woontoren en wat is er dan belangrijk in dat uitzicht?

Wat is belangrijk op welke hoogte?

Doormiddel van een enquête onder 33 respondenten in vijf woontorens in Groningen is het volgende duidelijk geworden. - Over het algemeen is men erg tevreden met hun uitzicht. Op de lage en middelhoge etages geven de respondenten een 8 als rapportcijfer en personen op de hoogste etages geven het uitzicht zelfs een 9 gemiddeld

Er zit een significant verschil in wat men belangrijk vindt in een uitzicht tussen verschillende hoogtes van de woningen.

- Op de laagste etages wonen vooral mensen die niet hoger willen wonen en de aspecten zoals dynamiek, water en bomen en ander groen dichtbij waarderen in hun uitzicht. Deze personen willen het contact met de grond niet verliezen.

- Daarnaast is er een groep mensen die houdt van een vrij en wijds uitzicht en water. Deze personen wonen al hoog of willen graag nog hoger wonen, om zo een nog verder er wijdser uitzicht te kunnen verkrijgen.

In de tabel is te zien dat wijdsheid over het algemeen het belangrijkste aspect is in het uitzicht.
Dit betekent dat het gene dat geassocieerd wordt met woontorens ook echt gewaardeerd wordt door de bewoners. Tevens is water en een uitzicht op de stad belangrijk.

Niet iedereen die in een woontoren woont gaat voor de wijdse en verre uitzichten die geassocieerd worden met woontorens. Voor een groep mensen is het contact met de grond belangrijk; zij willen mensen zien lopen of fietsen en bootjes zien varen. Toch bestaat er een groot deel van de bewoners dat juist het weergaloze wijdse uitzicht wél waardeert.

Interessant is ook dat voor de ene woontoren de architectonische kwaliteit van de andere woontorens of hoge gebouwen - waar men op uitkijkt - van groot belang is. Sommige gebouwen worden heel hoog gewaardeerd, andere verafschuwd...

Lees het rapport.

 

Alle content op deze site is eigendom van de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen

Disclaimer

Copyright © 2023 Groene Toplocaties. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
.